UPDATE ANUNȚ: 11.06.2025

Au fost primite 31 de aplicații, șase dintre acestea fiind selectate pentru fi finanțate, începând cu 01 iulie 2025, în cadrul programului de microgranturi pentru Centrele de Zi din Rețeaua Națională a Centrelor de Zi. Programul de finanțare „United 4 Children ediția a II-a“, cu un buget total de 49.770 lei, este derulat de Organizația Umanitară CONCORDIA și finanțat de Fundația Bosch România.

  1. Asociaţia „Caritas - Asistență Socială’’, Filiala Organizației Caritas Alba Iulia cu Centru de zi Caritas pentru copii și părinți, Cuieșd, jud. Mureș, cu un punctaj de 41.66 și o finanțare de 8.050 lei.

    Proiect: „Joc, grijă și natură – vara copiilor din Cuieșd”. Beneficiarii proiectului sunt 15 copii cu vârste între 6 și 11 ani, care provin în majoritate din comunități rome și din familii cu venituri reduse, marcate de șomaj, migrație sezonieră, instabilitate familială și acces limitat la servicii sociale sau educaționale. Pe perioada vacanței de vară, acești copii sunt expuși riscului de izolare, lipsă de supraveghere și lipsă de stimulare cognitivă și emoțională. Prin participarea la activitățile din proiect, aceștia vor beneficia de un mediu sigur, structurat și prietenos, în care vor putea învăța, socializa și se vor putea dezvolta armonios. Copiii vor participa la ateliere de vară pentru dezvoltare personală și socială, ateliere ecologice și vor avea parte de o excursie de o la Centrul de Management al Deșeurilor din Remetea (activitate educativă), dar și la pârtia de bob din Toplița (activitate recreativă). 

  2. Fundația YANA – You Are Not Alone Charitable Foundation, cu Centrul de zi pentru copilul aflat în dificultate Casa Heidi, din sat Valea Seacă, și Centrul de zi pentru copilul aflat în dificultate Casa Aurora, sat Luncani, jud. Bacău, cu un punctaj de 41.33 de puncte și o finanțare de 9.924 lei.

    Proiect: „Hoțul de cerneală”. 20 de copii cu vârsta cuprinsă între 7 și 15 ani, dintre cei care frecventează Centrele de Zi vor participa la 6 ateliere de scriere și ilustrare a cărții „Hoțul de cerneală”  precum și la patru ateliere de teatru. Cei 20 de copii provin din familii aflate în dificultate: monoparentale, cu venituri reduse, cu mulți copii, cu istoric de abandon școlar/ familial, cu istoric de abuz sau cu părinți bolnavi. Manuscrisul va fi editat și publicat în 200 de exemplare cu un eveniment de lansare a cărții la Târgul de carte „Gaudeamus” din București în 05.12.2025. 

  3. Asociația PROSPERITAS VITAE EGYESULET cu Centrul de zi de recuperare pentru copii cu dizabilități  din sat Sânmartin, Comuna Sânmartin, județul Harghita, cu un punctaj de 41 de puncte și o finanțare de 8.005 lei.

    Proiect: „Conectare prin experiența bucuriei”10 copii cu vârste cuprinse între 3-7 ani, care trăiesc cu TSA  vor participa la programul de terapie subacvatică Tusmala la Dalnic iar 10 copii cu ADHD vor participa la programul de mobilitate organizat în parcul de trambuline. Copiii incluși în program sunt încadrați în grade diferite de handicap și frecventează centrul de zi  în mod regulat. La fiecare dintre cele două programe planificate vor putea participa și frații și surorile celor 20 de copii și cel puțin unul dintre părinți. Pe lângă aceste activități, în cadrul proiectului se vor organiza 20 de sesiuni de consiliere psihologică individuale de 1 oră și 2 terapii de grup de câte 5 ore adresate părinților cu scopul prelucrării substratului psihologic al relației cu copiii lor de dezvoltare diferită.

  4. Asociația Șansa Ta cu Centru de zi pentru copii din comuna Bilciurești, jud. Dâmbovița, cu un punctaj de 40 de puncte și o finanțare de 9.475 lei

    Proiect: „Atelierele Viitorului – Învăț, Creez, Cresc”. Proiectul își propune dezvoltarea emoțională, cognitivă și socială a  25 de copii, cu vârste cuprinse între 7 și 13 ani, ce provin din familii aflate în situații de risc social, cu venituri reduse, nivel scăzut de educație și acces limitat la resurse esențiale pentru dezvoltarea armonioasă. Mulți dintre copii se confruntă cu: dificultăți în exprimarea emoțiilor și gestionarea conflictelor, nivel scăzut de încredere în sine și motivație, lipsa unui model pozitiv de relaționare și comunicare, acces redus la activități educative, recreative și de dezvoltare personală. Copiii vor participa la 4 ateliere: „Cine sunt eu?”, atelier de teatru și improvizație, atelier de creație – reciclare creativă, Atelier „Micul bucătar”, o excursie educativă – Muzeul Antipa, București, terapie prin înot pentru copii cu probleme de sănătate, sărbătorirea zilei de naștere pentru cei născuți vara și o serbare finală cu expoziție a lucrărilor lor. 

  5. Asociația Autism Baia Mare cu Centrul de Zi de Recuperare pentru copiii cu dizabilități (tulburări de dezvoltare) din Baia Mare, jud. Maramureș, cu un punctaj de 39 de puncte și o finanțare de 9.950 lei

    Proiect: „Școala de Toamnă A.R.M.I.N. (Acceptare, Respect, Memorabil, Istețime, Noblețe)”. Proiectul are ca beneficiari  31 de copii și tineri cu vârsta între 3-17 de ani, cu domiciliul în judeţele Maramureş, Satu-Mare și Sălaj. Dintre cei 31 copii și tineri, 30 au certificat de încadrare în grad de handicap – grav cu asistent personal. Copiii fac parte din familii cu venituri mici către medii, o parte dintre acestea sunt monoparentale. Copiii vor participa la: ateliere  tematice de pregătire a mesei, gătit și gospodărire, grupuri de suport şi dezvoltare emoțională pe problematica sănătăţii mintale și ateliere de grădinărit. 

  6. FUNDAȚIA TRANSILVANĂ ALPHA cu Centrul de Zi de Recuperare și Îngrijire pentru Copii cu Nevoi Speciale PERSEVERENȚA din Târgu-Mureș, jud. Mureș, cu un punctaj de 38.66 de puncte și o finanțare de 4.366 lei.

    Proiect: „ATELIERUL SIMȚURILOR”. Proiectul propune activități de integrare senzorială pentru copiii cu nevoi speciale din Centrul de Zi PERSEVERENȚA. 20 de copii cu dizabilități multiple și severe (mentale, fizice și asociate), cu vârsta între 4 și 16 ani, cu certificate de încadrare în grad de handicap grav sau accentuat sunt beneficiarii. Copiii au diagnostice diverse: autism, tulburări de spectru autist, encefalopatie sechelară infantilă, retard sever în dezvoltarea neuro-psiho-motorie, sindrom Cri du chat, sindrom Patau, boala Syngap1, sindrom convulsiv simptomatic, tetrapareză, ADHD, epilepsie simptomatică, care au nevoie de intervenții în sistem integrat – psihopedagogie, logopedie, kinetoterapie, terapie senzorială, hidroterapie, terapie ocupațională. Copiii, împreună cu specialiștii, vor merge într-o excursie în stațiunea Sovata. Aceștia vor vizita Lacul Ursu – Casa Fluturilor din Praid și, de asemenea, vor vizita ferma de animale „Amenus” unde vor avea ocazia să interacționeze cu animalele. Excursia va avea loc în septembrie 2025.


     

Organizația Umanitară CONCORDIA și Fundația Bosch România lansează ediția a II-a a proiectului „United 4 Children” pentru susținerea centrelor de zi din România

București, 10 aprilie 2025 - Organizația Umanitară CONCORDIA, alături de Fundația Bosch România, anunță lansarea celei de-a doua ediții a proiectului “United 4 Children” dedicat susținerii centrelor de zi din România, care oferă servicii sociale educaționale și de sprijin pentru copiii din familiile vulnerabile, prin Rețeaua Națională a Centrelor de Zi. Organizația Umanitară CONCORDIA a înființat în anul 2021 această Rețea, o voce comună a centrelor de zi, care are astăzi 186 de centre membre, toate ajutând peste 10.000 de copii din 30 de județe din România.

Obiectivele proiectului “United 4Children” vizează prevenirea abandonului familial și școlar, dezvoltarea serviciilor sociale integrate de calitate în comunitate, precum și sprijinirea înființării de centre de zi în comunitățile defavorizate din mediul rural și urban. Prin aceste centre, copiii beneficiază de suport educațional și de îngrijire adaptat nevoilor lor.

„În România, 100 de copii renunță la școală în fiecare zi în România și riscă să fie excluși de la șansa la o viață mai bună, din lipsa unor servicii de sprijin în comunitate. Centrele de zi sunt un pilon esențial în prevenirea abandonului școlar și familial, iar prin United 4 Children ne dorim să le oferim organizațiilor din toată țara resurse și încrederea necesare pentru a continua această misiune.”— Diana Certan, Director Executiv, CONCORDIA România.

Lansăm programul de microgranturi pentru Centrele de Zi din Rețeaua Națională a Centrelor de Zi în cadrul Proiectului ”United 4 Children”- ediția a II-a 

Astăzi, 10 aprilie 2025, lansăm programul de microgranturi pentru furnizorii publici și privați, membri ai Rețelei Naționale a Centrelor de Zi, care implementează servicii acreditate de tip centre de zi pentru copii aflați în situație de risc de separare de părinți, recuperarea copiilor cu dizabilități, pregătirea și sprijinirea integrării și reintegrării copilului în familie, dezvoltarea deprinderilor de viață independentă și pentru consilierea și sprijinul părinților și copiilor.

Valoarea totală a bugetului alocat prin Proiectul ”United 4 Children” este de 49.770 lei și se adresează centrelor de zi membre ale Rețelei Naționale a Centrelor de Zi, de pe întreg teritoriul României. Aplicanții pot cere finanţare cuprinsă între de 2.500 lei și un maximum de 9.954 lei per proiect, în vederea acoperirii integrale sau parțiale a valorii activităților propuse. Proiectele trebuie să aibă o perioadă de implementare între 1 lună și 6 luni, iar aplicanții pot depune proiecte și în parteneriate public-public, privat-privat sau public-privat. Microgranturile vizează susținerea activității Centrelor de Zi și a creșterii capacității acestora. 

Aplicanții sunt rugați să consulte calendarul de desfășurare a programului.

Programul de finanțare microgranturi pentru Rețeaua Națională a Centrelor de Zi, ediția 2025, este implementat de Organizația Umanitară CONCORDIA și susținut de Fundația Bosch România.

Documentele apelului:

1. Regulament - Descarcă 

2. Formularul de aplicare (Anexa 1) - Descarcă

3. Formularul de Buget (Anexa 2) - Descarcă

4. Planul de acțiune (Anexa 3) - Descarcă

Calendarul de desfășurare a programului:

  • Lansarea programului: 10.04.2025
  • Depunerea aplicațiilor: până la 28.05.2025, ora 23:59
  • Evaluarea și selecția aplicațiilor: până la 06.06.2025
  • Anunțarea proiectelor selectate: 11.06.2025
  • Implementarea proiectelor: 20.06 – 31.12.2025
  • Termen depunere raport aferent proiectului: 15.01.2026

Mai multe informații despre acest program pot fi cerute pe e-mail la anemari.nitu@concordia.org.ro.

Rețeaua Națională a Centrelor de Zi

În anul 2021, CONCORDIA a inițiat Rețeaua Națională a Centrelor de Zi pentru copiii aflați în sărăcie, o voce comună a centrelor de zi care fac intervenții pe prevenție. În acest moment, există 860 de centre de zi la nivel național, 186 fac parte din rețea și activează în comunități defavorizate din mediul urban și rural. Pentru a interveni acolo unde nevoia este mai mare, rețeaua națională militează pentru asigurarea unui mecanism de finanțare de la bugetul de stat la un nivel care să permită înființarea și susținerea, în fiecare comună, a unui centru de zi care să lucreze pe partea de prevenție a separării copilului de familie și a abandonului școlar. 


Despre Fundația Bosch România

Înființată în 2020, Fundația Bosch România este o organizație non-guvernamentală apărută la inițiativa Grupului Bosch în România, cu scopul de a crea un cadru potrivit extinderii acțiunilor sale de responsabilitate socială.  Fundația Boch România are drept obiectiv generarea unei schimbări în bine pentru persoanele defavorizate în special, dar și pentru societate în ansamblu. Educația, mediul, habitatul, sănătatea și societatea reprezintă domeniile de implicare pentru Fundația Bosch România. Pentru mai multe informații accesați https://fundatiabosch.ro/.

Despre Organizația Umanitară CONCORDIA

CONCORDIA este o organizație neguvernamentală internațională, independentă, dedicată sprijinirii copiilor, tinerilor și familiilor aflate în nevoie, spre o viață independentă și responsabilă. Proiectele noastre se derulează în București, Ploiești și Ariceștii Rahtivani (județul Prahova), Odobești (județul Dâmbovița) și se adresează unui număr de 5.000 de persoane în fiecare an. Pentru mai multe informații accesați www.concordia.org.ro.

Newsletter Donează