News

Am sprijinit 190 de tineri pentru integrarea lor socio-profesională

București, 29.01.2024 – Împreună cu United Way România, am sprijinit 190 de tineri și adulți din medii dezavantajate social în integrarea lor socio-profesională, prin proiectul „Servicii de ocupare – o șansă pentru reintegrarea socială!“, care s-a desfășurat pe o perioadă de 12 luni, cu o finanțare de 100.000 lei oferită United Way România, continuând activitățile proiectului început în urmă cu patru ani.

Au fost sprijinite persoane care provin din sistemul de protecție socială ori din programele CONCORDIA, persoane din familii sărace, foști deținuți ori victime ale traficului de persoane sau persoane care dețin un certificat de handicap.

Proiect finanțat de United Way România și implementat de Organizația Umanitară CONCORDIA

Prin acest proiect am oferit sprijin pentru 190 de persoane pentru integrarea lor socio-profesională, servicii de locuire, sesiuni de consiliere în carieră, selecție și îndrumare către cursuri de formare, dezvoltare personală, educație non-formală sau certificare de competențe (Comunicare și Public Speaking, sesiuni de educație financiară), identificarea unui loc de muncă, vizite la angajatori, activități de dezvoltare a abilităților, excursii tematice pentru beneficiari, asistență socială, consiliere psihologică, acces la servicii medicale de bază și sprijin material constând în pachet cu îmbrăcăminte, încălțăminte și produse de igienă. 

 

Rezultatele proiectului în anul 2023

Principalele rezultate ale proiectului sunt: 

  • 190 de tineri și adulți au primit consiliere vocațională şi au participat la activităţi de dezvoltare a abilităţilor transferabile.
  • 45 de persoane și-au găsit un loc de muncă.
  • 21 persoane au fost susţinute pentru formare şi educaţie.
  • 70 persoane au primit burse pentru integrare socio-profesională  și locuire. 
  • 47 de persoane au fost sprijinite cu pachete cu alimente și produse de igienă.

 

Povestea lui Matei

Matei este un tânăr care a avut parte de o transformare uimitoare datorită serviciilor oferite de CONCORDIA.

Matei a trecut prin numeroase provocări în viața sa, a crescut în sistemul de protecție specială și deseori a fost marginalizat, ceea ce a dus la dezvoltarea unor dificultăți semnificative în relaționarea cu ceilalți și la mari bariere în comunicare, scăderea respectului și stimei de sine. În acest timp a reușit totuși să finalizeze 11 clase, ceea ce înseamnă că se putea înscrie la cursuri de calificare.

De-a lungul timpului, Matei a avut probleme majore în a-și menține un loc de muncă, dar acest an a adus o schimbare semnificativă în viața lui. Participarea sa la sesiuni de consiliere individuală săptămânală a reprezentat un pas important către autocunoaștere și dezvoltare personală. Progresele sale remarcabile au demonstrat faptul că, atunci când există sprijin din toate direcțiile și când tânărul însuși își dorește cu adevărat schimbarea, se pot întâmpla lucruri extraordinare.

Astăzi, Matei trăiește independent. Prin munca sa asiduă și dedicarea față de obiectivele sale, el nu numai că își susține singur cheltuielile, dar și-a găsit un loc de muncă și își plătește o chirie. Visul său este să continue pe acest drum, ilustrând astfel că perseverența și determinarea pot depăși orice obstacol. 

„Experiența lui Matei ne arată că există mereu speranță și că schimbarea este posibilă atunci când comunitatea oferă sprijin, iar individul își propune cu adevărat să-și construiască propria cale. CONCORDIA a fost o forță catalizatoare în această transformare, iar povestea lui Matei este un exemplu inspirațional pentru toți cei care se confruntă cu dificultăți similare. Nu susținem că i-am rezolvat toate problemele lui Matei pentru că nu e așa. Și în prezent se confruntă cu imposibilitatea de a-și menține un loc de muncă pe un termen mai lung de 6-8 luni însă, de exemplu, a învățat că trebuie să aibă un fond de urgență din care să se susțină până reușește să își găsească altceva, iar el este un tânăr care caută activ și rapid un loc de muncă.”, spune Cristina Todirașcu, Consilier Vocațional Serviciul de Job Coaching.

Această informație a apărut cu sprijinul United Way România (UWRo). Opiniile exprimate aparțin autorului și nu reflectă neapărat opiniile UWRo.


Despre United Way România 

United Way România este o fundaţie românească afiliată la United Way Worldwide, SUA, a cărei activitate se concentrează pe cele trei direcții care pun bazele unei comunități prospere: acces la o educație de calitate, servicii bune de sănătate și un venit suficient pentru a întreține o familie. Acționăm ca un organizator comunitar, prin mobilizarea unei rețele extinse de parteneri din comunitate - ONG-uri, companii, instituții publice, lideri din societatea civilă, donatori și voluntari - să își coordoneze eforturile pentru a produce un impact colectiv. Programele United Way România sprijină anual peste 11.500 de persoane în dificultate, cu susținerea a peste 3.800 de donatori individuali, 47 de donatori majori și peste 100 de companii. Pentru mai multe informații accesați www.unitedway.ro.

Newsletter Donează