1991

Octombrie | Primul contact. Părintele austriac Georg Sporschill SJ vine în România însoțit de trei voluntari din Germania și Austria. Prima lor misiune: șase luni de dialog cu copiii aflați pe străzi și înființarea unui adăpost pentru aceștia. Este cumpărată și renovată prima casă pentru copii.

1992

Ianuarie | A luat naștere Organizația Umanitară CONCORDIA în România. Este deschisă prima casă în strada Piața Concordia, cu destinație de sediu și adăpost. În paralel, asistenții noștri sociali încep munca de asistență stradală (streetwork).

Aprilie | Este inaugurată FERMA PENTRU COPII în Ariceștii Rahtivani, Județul Prahova. La 80 de km nord de București, CONCORDIA primește o cooperativă agricolă de producție (C.A.P.) părăsită. Proprietatea este renovată și transformată într-o fermă pentru copii, care cuprinde case de locuit pentru 80 de copii, agricultură și ateliere de brutărie și tâmplărie. Începând cu 1996, copiii și tinerii de aici se vor bucura de multe activități extrașcolare în sala „Olimpia“, ultimul obiectiv cuprins în proiectul inițial de reabilitare și amenajare.

1993

Ianuarie | Integrarea în școlile publice. Toți copiii CONCORDIEI sunt înscriși la școlile publice, alături de copii proveniți din familii fără probleme sociale. Copiii noștri își găsesc astfel locul în societate și află că lipsa lor de șansă nu e un stigmat, că nu sunt „altfel“.

1996

Februarie | Drumul spre independență. Primul capăt al unui drum fără sfârșit. Primii patru tineri dintre copiii, care în urmă cu patru ani inauguraseră Ferma, se mută într-o locuință din satul învecinat și încep să ducă o viață independentă.

Iunie | Primii brutari. Primii tineri de la Fermă, precum și alți ucenici din satul aflat în apropiere, devin brutari calificați, cu diplome de calificare obținute chiar în brutăria Fermei.

1999

Decembrie | Inaugurarea Casei SFÂNTUL PAUL în București. O casă mică și deteriorată, imposibil de amenajat printr-o simplă renovare, este demolată și construită de la zero. Aici, se ridică o nouă casă pentru 36 de copii, organizați în trei grupuri familiale.

2000

Octombrie | Inaugurarea Casei AUSTRIA. Casa AUSTRIA, prima casă pentru copii din Ploiești, devine căminul a două familii formate din 30 de copii salvați de pe străzi.

Noiembrie | Inaugurarea Centrului Social SFÂNTUL ANDREI. Centrul este destinat copiilor străzii. Aici, ei pot veni să se spele, să-și schimbe hainele, să mănânce, să se joace, sau să facă orice altceva care i-ar ajuta să nu se mai simtă abandonați, ai nimănui. Ei pot începe aici o nouă viață, sunt sprijiniți în procurarea actelor de identitate, în găsirea unui loc de muncă, fie în soluționarea cât mai favorabilă a problemelor cu poliția sau cu alte instituții ale statului. Centrul Social SFÂNTUL ANDREI este astăzi Casa HANNES.  

2001

Martie | Inaugurarea Centrului Social SFÂNTA CRISTINA în Ploiești. Centrul este destinat copiilor străzii din Ploiești.

Mai | Inaugurarea Casei ALEXANDRA în Ploiești. Casa ALEXANDRA devine un cămin pentru 15 bebeluși abandonați, iar în cursul anului 2003, prin extinderea casei, alți opt pitici din leagănele de stat își găsesc aici un cămin.

Noiembrie  | Prin inaugurarea CONCORDIA Orașul copiilor, Municipiul Ploiești are la vest un nou oraș vecin. Nu este un oraș mare, dar e foarte cald și primitor, ceea ce îl face foarte iubit de cei 84 de copii care trăiesc aici, în cele șapte grupuri familiale.

2002

Decembrie | Centrul Social SFÂNTUL LAZĂR este inaugurat în 2002 în București. Copiii și tinerii de pe stradă pot găsi un loc primitor și călduros, o masă caldă, condiții pentru igiena proprie și, mai important, ajutor pentru orice problemă ar avea. În 2006, printr-o investiție de 500.000 euro, se inaugurează Sala de sport CONCORDIA. Construcția acestei săli își culege roadele prin rezultatele terapeutice ale activităților desfășurate aici cu tinerii străzii.

2004

Martie | CONCORDIA în Republica Moldova. Schimbarea cu succes a destinelor multor copii din România, îl convinge pe Părintele Georg Sporschill SJ de rezultatele activității sale sociale și îl determină să înființeze Asociația CONCORDIA - Proiecte Sociale în Moldova.

Începe construcția unui nou „Oraș al copiilor“, în Pîrîta, un sat la 30 de km de Chișinău. Sunt proiectate zece case pentru copii, un dispensar, o grădiniță, o comunitate, o sală de sport, o casă pentru musafiri și birouri, infrastructura necesară pentru găzduirea a nu mai puțin de 300 de copii nefericiți. Construcția se finalizează în 2006.

2007

Ianuarie | Etajul VALERIE. Din cauza creșterii numărului suferinzilor de tuberculoză din Moldova, CONCORDIA sprijină renovarea secției de pediatrie într-un spital din Chișinău. Copii bolnavi de tuberculoză pot fi ajutați în noua secție.

Aprilie  | CONCORDIA în Bulgaria. Nevoile sociale ne poartă cu munca și în Bulgaria. Este demarat proiectul Centrul Social SFÂNTUL CONSTANTIN un loc pentru ajutorarea tinerilor de la marginea societății. Aici sunt protejați peste 100 de copii și tineri.

Septembrie | Primul Centru Social în Republica Moldova. Nu doar copiii din Moldova au nevoie de ajutorul nostru. În sate există, de asemenea, vârstnici neajutorați. Astfel, se deschide primul Centru Social în Pîrîta, Casa NĂDEJDA. Zilnic, 100 de persoane în vârstă primesc îngrijire. Voluntarii duc mâncare celor ce nu se pot deplasa și îi ajută în gospodărie.

2009

Februarie | Casa IUDA, Casa Tinerilor Europeni. Un loc pentru tinerii care sunt deja independenți și locuiesc în apartamentele sociale de aici. Numeroși voluntari din întreaga Europă vin aici pentru o pregătire inițială, înainte de a fi redirecționați cătrele Casele CONCORDIEI din teritoriu, pentru a ajuta acolo unde este nevoie. La Casa IUDA se află și sediul CONCORDIA România.

Septembrie | Școala de Meserii CONCORDIA, Casa ABRAHAM. CONCORDIA urmărește reintegrarea socială a copiilor și dezvoltarea aptitudinii acestora de a-și construi un trai independent. Pentru aceasta, s-a înființat Școala de Meserii CONCORDIA, unde tinerii sunt sprijiniți în învățarea unei meserii.

2011

Martie | A fost inaugurată Brutăria CONCORDIA în Ploiești. Brutăria CONCORDIA este o întreprindere de economie socială care face parte din CONCORDIA Development S.R.L., ramură economică a Organizației Umanitare CONCORDIA. Prin vânzarea produselor de panificație și patiserie, tineri aflați în dificultate urmează cursurile de brutar organizate de Școala de Meserii CONCORDIA. Absolvenții pot rămâne angajații brutăriei noastre, ca rampă de lansare către piața muncii. Brutăria CONCORDIA este în prezent dotată la standarde europene și are implementate sistemele de management al calității ISO 9001:2015 și de management al siguranței produsului alimentar FSSC 22000 (versiunea 4.1).

Iunie| Organizația Umanitară CONCORDIA a primit două premii intrenaționale în cadrul competiției ERSTE Foundation Award for Social Integration 2011. Proiectul Brutăria CONCORDIA a fost desemnat câștigătorul premiilor HONORS AWARDS și FIRST CHOICE PRIZE acordate de către ERSTE GROUP.

Noiembrie | Am inaugurat Grădinița CONCORDIA pentru cei mai mici dintre copiii noştri.

2012

Octombrie | Am inaugurat Cafeneaua CONCORDIA Bakery în București, un model de business social pentru o șansă la o viață normal a tinerilor aflați în dificultate.

2013

Martie | CONCORDIA a primit Premiul Competiției NESsT pentru Întreprinderi Sociale 2013-2014 pentru dezvoltarea Brutăriei CONCORDIA și rezultatele obținute privind integrarea socio-profesională a tinerilor dezavantajați.

Octombrie | Brutăria CONCORDIA a inaugurat un punct de vânzare la Mall Promenada din București. Toate veniturile obținute din vânzarea produselor de panificație susțin cursurile pentru meseriile de brutar și patiser organizate de Școala de Meserii CONCORDIA.

Noiembrie | Inaugurarea Casei CRISTINA în Ploiești. Casa CRISTINA este un centru de zi care oferă servicii de școală după școală pentru copiii din Cartierul Mimiu, un cartier de romi de la marginea Ploieștiului.

2014

Iunie | CONCORDIA Development S.R.L. a fost numită marea câștigătoare a Competiției METRO - STARURILE COMUNITĂȚII, la care a aplicat cu povestea „Un loc de pregătire a brutarilor adevăraţi". Această competiție este un program de recunoaștere a companiilor implicate în susținerea comunităților locale. 

Decembrie | În cadrul Galei Naționale a Voluntarilor ediția a IV-a, Stefanie Studer a fost premiată la Categoria Voluntarul anului cu titlul „Voluntarul anului în domeniul social“ din cei 92 de finaliști din acest an.

A luat ființă Serviciul de Job Coaching din București și Prahova, care se adresează tinerilor care părăsesc centrele de plasament, persoanelor fără adăpost și familiilor acestora, precum și adulților din comunitățile sărace, sprijinindu-i în integrarea socio-profesională.

2015

Ianuarie-martie | Organizația Umanitară CONCORDIA a aplicat cu proiectul „Brutăria CONCORDIA, antreprenoriat social în dezvoltare pentru integrarea profesională a tinerilor” în cadrul competiției de proiecte lansate de ING Bank România, obținând astfel o finanțare destinată dezvoltarii activității întreprinderii sociale.

Aprilie | Inaugurarea proiectului Casa HANNES, locuinţă protejată pentru persoane adulte cu dizabilităţi. Proiectul oferă servicii pentru şase tinere care se confruntă cu dificultăți sociale majore, cu vârste cuprinse între 18 şi 38 de ani, care au locuit pe stradă și au beneficiat ulterior de alte servicii  oferite de Organizația Umanitară CONCORDIA.

Septembrie | Ceremonia acordării Înaltului Patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Maria a României Organizației Umanitare CONCORDIA

Octombrie | Inaugurarea Centrului de Servicii Sociale Casa ALEXANDRA în Ploieşti, Județul Prahova. Centrul de servicii pentru copii și familii, Casa ALEXANDRA, dispune de 36 de locuri pentru copii, inclusiv de etnie romă, din cartiere sărace ale Ploieștiului. Centrul oferă servicii de after school pentru copiii și sprijin pentru găsirea unui loc de muncă pentru familii, informare pentru sănătate, consiliere psihologică şi sprijin pentru acces la servicii publice.

Octombrie | CONCORDIA câștigă premiul pentru cel mai activ ONG la Raiffeisen Bucharest Marathon.

Decembrie | Premiul „Voluntarul anului“ în domeniul social. La cea de-a cincea ediție a Galei Naționale a Voluntarilor, Romana Sator a fost desemnată „Voluntarul anului în domeniul social".  Pentru al doilea an consecutiv, suntem onorați să primim acest premiu.   

2016

Brutăria CONCORDIA este premiată la Gala Fundației Comunitare Prahova – Business Social.

Septembrie | S-a înființat o nouă clasă pentru bucătari la Școala de Meserii CONCORDIA în parteneriat cu Colegiul Economic „Virgil Madgearu“ din Ploiești formată din 28 de studenți, 10 elevi din CONCORDIA și 18 elevi din Ploiești.

Mai 2016 | A luat ființă a doua întreprindere de economie socială, CONCORDIA Agricultură, care, alături de Brutăria CONCORDIA, face parte din CONCORDIA Development. A fost implementat același sistem de integrare a tinerilor și de susținere a cursurilor Școlii de Meserii CONCORDIA.

2017

A ÎNCEPUT PROCESUL DE DEZINSTITUȚIONALIZARE

Martie | CONCORDIA a început oficial procesul de dezinstituționalizare la FERMA PENTRU COPII din Ariceștii Rahtivani, un proces curajos care are în centrul său bunăstarea emoțională a copiilor. Procesul de dezinstituționalizare a început printr-o evaluare complexă a copilului și a familiei, de către o echipă multidisciplinară, pe baza căreia s-a stabilit un plan de intervenție personalizat. Din cei 70 de copii găzduiți inițial la FERMA PENTRU COPII, la finalul anului doar 38 de copii mai locuiau aici, 12 au fost reintegrați în familie, 14 au fost transferați în alte case de tip familial ale organizației deja existente (de mici dimensiuni, locate în mijlocul comunității) și șase copii s-au mutat în Casa URSULA, deschisă în 2017.

Noiembrie 2017 | Au fost inaugurate Hostelul „Bread and Breakfast“ și Cafeneaua „Brutăria cu povești“. Situate la 10 minute de centrul vechi al capitalei, hostelul și cafeneaua creează opt locuri de muncă și 10 locuri de practică.

CONCORDIA Academia a inițiat și a parcurs toate demersurile de introducere în Codul Ocupațiilor din România a ocupațiilor de „manager în servicii sociale“ și „supervizor în servicii sociale“.

POLITICA DE PROTECȚIE A COPILULUI CONCORDIA | Această politică stabilește cum să colaborăm cu copiii și tinerii ocrotiți în proiectele noastre și definește clar modul în care facem tot ceea ce ne stă în putere pentru a proteja copiii de violența fizică și psihică și cum să luăm măsuri preventive. Este important pentru noi faptul că, pe lângă angajații noștri, copiii și tinerii înșiși cunosc conținutul acestei politici. Acesta este motivul pentru care am dezvoltat o versiune prietenoasă, împreună cu copiii și tinerii, în ateliere și interviuri care s-au desfășurat pe o perioadă de șase luni. Versiunea prietenoasă a Politicii de Protecție a Copilului CONCORDIA a fost tradusă în toate limbile naționale și fiecare copil are cunoștință despre drepturile sale.

2018

Decembrie | A fost deschisă Casa de Tip Familial Casa CAROLINE, după obținerea aprobărilor din partea autorităților, urmând ca proiectul Casa de Tip Familial Casa CAROLINE să fie inaugurat în anul 2019. Odată cu această etapă se încheie procesul de dezinstituționalizare pentru centrele de plasament, demarat în 2015.

2019

Aprilie | Au început lucrările la viitoarea Școală Primară CONCORDIA. Evenimentul anual „Ziua Porților Deschise“, organizat la Școala de Meserii CONCORDIA, a marcat oficial începerea lucrărilor la viitoarea Școală Primară CONCORDIA, un proiect de anvergură dezvoltat de Organizația Umanitară CONCORDIA în parteneriat cu Ministerul Educației al Austriei.

Octombrie | CONCORDIA a lansat „Studiul de Impact al Brutăriei CONCORDIA“, primul studiu de impact al unei întreprinderi sociale din România, realizat de Doina Crângașu și Irina Opincaru. Studiul conține o analiză a impactului întreprinderii sociale asupra beneficiarilor săi, asupra clienților și la nivelul comunității și în sectorul ONG. 90% dintre tinerii care au ieșit din Brutăria CONCORDIA sunt în continuare angajați, trecând de la statutul de asistați sociali la contribuabili activi ai societății. Mai mult decât atât, peste 50% din acești tineri sunt angajați în continuare ca brutari, contribuind astfel la creșterea forței de muncă pentru această meserie.

Octombrie | Am inaugurat Casa de Tip Familial ELISABETH din Ariceştii Rahtivani, unde trăiesc fericiţi opt dintre copiii pentru care nu a fost găsită o soluţie de reintegrare familială. Aici ei au găsit speranța, sprijinul și dragostea de care au atâta nevoie. Odată cu acest moment, am încheiat procesul de dezinstituţionalizare a centrelor de plasament mari, finalizând cu succes un proces care a durat patru ani şi în care siguranţa şi bunăstarea copilului au fost pe primul loc. În ultimii doi ani, au fost inaugurate trei case de tip familial de dimensiuni mici în Ariceștii Rahtivani, Casa ELISABETH fiind ultima dintre acestea. De asemenea, CONCORDIA a început procesul de dezinstituţionalizare a centrelor rezidențiale cu capacitate mică.

Noiembrie | Am inaugurat Centrul Rezidențial pentru Tineri Casa MONTAFON, un proiect care oferă 15 locuri de cazare pentru tinerii elevi ai Școlii de Meserii CONCORDIA. Cu această ocazie, oaspeții noștri au vizitat atelierele din cadrul școlii, viitoarea Școală Primară CONCORDIA și Brutăria CONCORDIA. Suntem recunoscători și mulțumim reprezentanților regiunii Montafon din Vorarlberg și Silvretta Montafon pentru susținere.

Iunie | ADĂPOSTUL DE NOAPTE SFÂNTUL LAZĂR și-a schimbat destinația, oferind două servicii sociale:

  • Centrul pentru Viață Independentă pentru Persoane Adulte cu Dizabilități SFÂNTUL LAZĂR, care oferă servicii pentru 16 persoane cu dizabilități provenite de pe raza Sectorului 1 din mediul stradal, cu vârste cuprinse între 18-45 de ani, aflate în imposibilitatea de a-și găsi o locuință și de a se autogospodări. Acestea sunt sprijinite prin servicii de cazare și de informare, consiliere socială, psihologică și de sănătate, monitorizarea stării de sănătate, terapie ocupațională și dezvoltarea de abilități pentru o viață independentă într-un mediu protejat.
  • Alte 20 de persoane, cu vârste cuprinse între 18-45 de ani, găsesc în Centrul Rezidențial pentru Persoane Adulte fără Adăpost Locuința Socială SFÂNTUL LAZĂR un sprijin pentru integrarea lor  socio – profesională și un loc unde să locuiască pe o perioadă de 2 ani. Proiectul oferă servicii de informare, consiliere socială, psihologică, de sănătate, orientare vocațională și activități de dezvoltare a abilităților pentru viață.

Facebook Twitter YouTube vimeo